Site pictogram Schitterende mensen.nl

Interessante ontwikkelingen voor Nederlandse ouderen

De jongeren van vandaag zijn bezig met de nieuwste smartphones, meerdaagse festivals, backpacken in Azië of Amerika en zo nu en dan een uitje naar een wellnesscenter of waxsalon. Voor de jeugd is dit de normaalste zaak van de wereld, maar de oudere generatie heeft moeite met het bijbenen van deze ontwikkelingen. Op technologisch, economisch en sociaal vlak is er namelijk veel veranderd de afgelopen decennia. Gelukkig is het als 65+’er niet nodig om van al deze ontwikkelingen op de hoogte te blijven en te participeren. Welke zakelijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn interessant voor de ouderen van Nederland? We zetten ze op een rijtje:

Ontwikkelingen in de senioren woningmarkt

Dat Nederland bezig is met vergrijzing zal geen nieuwe informatie voor je zijn. Omdat het ouder Nederland steeds vitaler wordt en graag zelfstandig wilt blijven wonen, zijn er meer seniorenwoningen nodig. Tevens heeft de vergrijzing effect op de gezondheidszorg, hier komen we later op terug. Om aan de groeiende woningvraag te kunnen voldoen moeten er een kleine 50.000 woningen bijkomen voor ouderen. Verder maakt De Wet Langdurende Zorg het mogelijk voor ouderen om met een zwaardere zorgvraag thuis te blijven wonen.

Veranderingen in de zorg

Door de vergrijzing en het feit dat de kwaliteit van de gezondheidszorg is toegenomen, is het aantal ouderen dat zelfstandig kan wonen toegenomen. Geriatrische revalidatie in een daarvoor bestemd revalidatiecentrum is erg belangrijk binnen de ouderen gezondheidszorg en maakt het mogelijk dat ouderen na een operatie of ongeval zo snel mogelijk weer zelfstandig kunnen functioneren. Sinds vorig jaar is de overheid bezig met het verbeteren van de kwaliteit van leven voor de bewoners van verpleeghuizen. Dit wordt o.a. gedaan door het beter aansluiten van opleidingen van zorgprofessionals. Ook is de kwaliteit van verpleeghuizen beter zichtbaar dan voorheen, hierdoor kan men de keuze voor een verpleeghuis beter afstemmen op de prestaties. Begin 2017 is er door het kabinet eenmalig 100 miljoen extra beschikbaar gesteld voor de ouderenzorg.

Digitalisering van de maatschappij

De digitalisering van de huidige maatschappij valt niet te ontkennen. Ook ouderen krijgen hier mee te maken en zullen moeten participeren in een digitale samenleving. Dit houdt niet in dat elke 65+’er in bezit moet zijn van de nieuwste smartphone en een account moet beheren op sociale netwerken. Wel zullen ouderen mee moeten gaan met ontwikkelingen als internetbankieren, online aangifte doen en digitale buurpreventie. Dit kan door internetcursussen, tabletcoaches of een kleine online training van de kleinkinderen.

Mobiele versie afsluiten