3D komt steeds meer binnen handbereik voor iedereen. De techniek is al zover dat er nu ook modellen zijn die u gewoon thuis op uw computer kunt aansluiten. De aanschaf van zo’n printer als kant-en-klaar model is echter nog relatief duur. De oplossing kan zijn om te kiezen voor een zelfbouw 3D printer, die u in verschillende soorten en maten als bouwpakket kunt aanschaffen. Naast een uitdagend hobbyproject kan een 3D printer als bouwpakket een voordelige manier zijn om kennis te maken met deze nieuwe technologie.
Zelfbouw 3D printer: aandachtspunten bij het kopen
Als uw 3D printer als bouwpakket wilt aanschaffen, moet u met een paar zaken rekening houden. Hier zijn een paar belangrijke afwegingen voor de aanschaf van een zelfbouw 3D printer:
- Wat wilt u ermee kunnen printen? U kunt denken aan grootte, materiaal en functie van de te printen objecten.
- Hoe groot mag de 3D printer zijn?
- Wilt u misschien in de toekomst uw 3D printer modulair kunnen uitbreiden?
Hoe een 3D printer zelf bouwen?
Omdat zelfbouw 3D printers als bouwpakket worden aangeleverd, hoeft u geen diepgaande technische kennis te hebben, maar enige handigheid is mooi meegenomen. De meesten merken en modellen leveren uitgebreide documentatie mee, en u kunt op het internet veel stap-voor-stap instructies, soms met filmpjes, vinden die het bouwproces vergemakkelijken. Als uw printer eenmaal af is, heeft deze vaak ook als voordeel dat u reserve-onderdelen eenvoudig zelf kunt printen.
Merken zelfbouw 3D printer
De markt van zelfbouw 3D printers begint langzaamaan uit te breiden. In Nederland zijn pakketten van RepRap, zoals de Prusa 3d, erg populair aan het worden, maar ook andere merken en modellen zoals de Anet a8 3d printer, Tevo, Creality en zelfs Ultimaker timmeren langzaam maar zeker aan de weg. Met zoveel keus is er ook voor u wel een zelfbouw 3D printer te vinden die precies past bij uw wensen en budget.